YAZ BİLİŞİM OKULU

EKİN KOLEJİ OKUL SONRASI PROGRAMLAR

ÇOCUK TİYATROSU VE DRAMA

EDA ERDEM
Drama&Tiyatro

Yazarlık ve tiyatro eğitimine Eskişehir Tiyatora Kumpanyasında başlayan Eda ERDEM, 1998 senesinde Akdeniz Üniversitesi’nde ‘Çarşamba Treni Çocukları Tiyatro Topluluğu’nu kurarak tiyatro çalışmalarına devam etti.

Ayşen Gruda, Volkan Severcan, Ziya Kürküt,  Kerem Atabeyoğlu, Nuri Gökaşan gibi tiyatroda isim yapmış sanatçılardan, ‘Tiyatro Eğitimi’,  ‘Ses ve Nefes Egzersizleri’, ‘Koşullu Doğaçlamalar ve Dramaya Giriş’, ‘Metinli ve Kollektif Doğaçlama’, ‘Konsantrasyon ve Hayal Gücü’, ‘Beden Dili’, ‘Etkili Konuşma ve Diksiyon’, ‘Tip ve Karakter Analizi’, ‘Oyunculuğun Uygulama Alanları, Sinema, Tv ve Dublaj Sektörü’, Yaratıcı Drama, Bedensel Farkındalık ve Yaratıcı Gücün Keşfi’, ‘Kukla Uygulama’, ‘Işık Tasarımı’, ‘Alt Metin Çalışmaları ve Oyun Yazarlığı’, ‘Kuklalarla Psikodrama’ ve ‘Drama’ dersleri aldı.

2010 senesinde  Heykeltıraş Camille Claudel’in yaşamını konu alan tek kişilik biyografi oyununu yazdı. Bu oyun senelerce Fransız Kültür Merkezinde ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde sahnelendi. ‘Camille’, tiyatro festivalleri içerisinde saygın ve kabul gören ‘Avignon Festival’inden davet almış nadir Türk oyunları arasına girdi. Oyun Fransa dışında İngiltere’de Brighton Marlborough Tiyatrosunda bir ay boyunca sahnelenmeye değer görüldü. Bu Oyun Direklerarası Tiyatro Festivalinde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Kasım 2010 tarihinden beri Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi’nde 200’er saatlik ‘Uygulamalı Tiyatro” ile “Tiyatro ve Müzik’ eğitimleri de alan Eda ERDEM yirmi sene içerinse çok sayıda şiir gecesi, çocuk, genç ve yetişkin tiyatro oyunları ile oratoryolar yazdı ve yönetti. Çocuklara yaratıcı yazarlık dersleri verdi.

Okulumuz Eda ERDEM’in yazarlık ve yönetmeliği ile birçok tiyatro festivaline katıldı. Bu festivallerden okulumuz; 2013 En İyi Kız Oyuncu, 2014 En İyi Kostüm, 2015 Jüri Özel Ödülü, 2016 Yılın En İyi Yazarı, 2018 En İyi An ve 2018 Jüri Özel Ödüllerini aldı.

2010 yılından bu yana okulumuzda tiyatro&drama öğretmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir.





Çocuklarımızı; işbirliği yapacakları, üretecekleri, oyun oynayacakları, iletişim kuracakları, eğlenirken öğrenecekleri; onlar için yeni bir sosyal ortam olan ‘Drama Kursu’na bekliyoruz. ‘Drama Kursu’ çocuklarımızın yaş ve seviyelerine uygun olarak hazırlanmış olan ‘oyun grup’larıdır. “Duygusal Zeka Eğitimi”ni içinde barındırır. Çocuklarımızın yaparak, yaşayarak, aynı zamanda eğlenerek öğrenmelerini sağlar.


‘Dramatizasyon’ çalışmalarının sıklıkla kullanılacağı kursumuzda çocuklarımızın her biri;

  1. Doğru ve etkili konuşabilme,
  2. Kendini ifade edebilme,
  3. Beden dilini ve beyin koordinasyonlarını etkin kullanabilme,
  4. Dikkat-konsantrasyon ve bellek gücünü arttırabilme,
  5. Oto- kontrol sistemini doğru kullanma yetilerini gelişecektir.

 

Programdaki ana hedef; hafta içindeki yoğun çalışma ve eğitim temposu içindeki öğrencinin rahatlamasını ve kendini yenilemesini sağlamaktır.

DRAMA
Tanışma.
Drama Nedir? Neden Drama?
Drama Etkinlik Türleri  
Isınma Çalışmalar
            a. Fiziksel Isınma
            b. Grubun Birbirine Isınması
            c. İletişimi Artırıcı Isınma Çalışmaları
Dramatizasyon
Duygusal Zeka Eğitimi
Oyunlar - Doğaçlamalar
Öykü Oluşturma
Toplumsal Konularda Drama
Duyu ve Devinim Oyunları
Sosyal Yaşama İlişkin Oyunlar
İmgelemi Geliştirici Oyunlar
Oyun Kurma Çalışmaları
Pandomim ( Sözsüz Oyun )

            Ana başlıkları altında sürdüreceğimiz, ‘Drama Kursu’ çalışmaların değerlendirmesi son bulur.

 

DERSLERIN UYGULANMA BİÇİMİ
1 …… haftalık ‘Drama’ çalışmasının ders programı önceden belirlenmiştir.
2 Derslerin uygulama biçimi didaktik değil, tartışmaya, yaratıcılığa, uygulamaya dönüktür.
3 Önceden bütün ayrıntılarıyla belirlenmiş ders kalıplarını uygulamak yerine, ders içindeki eğilimlere göre gelişen serbest çalışma yürütülebilir.
4 Katılımcıların kendi gelişimlerini geliştirmeleri için gerekirse bire bir ilişkilerle çalışmalar sürdürülür.
5 Zaman zaman öğrencilerimizden çevrelerinde gözlem yapmalarını isteyebilir, onların gözlemlerini drama çalışmalarımızda canlandırıp, tartışabiliriz.